grifs
|
15.05.2008. - 11:16:01
Īsiti nevaru pateikt, kads ir mans viedoklis šajā ajutajumā... euzskatu sevi apr nacionālistu, bet arī apr pasaules pilsoni nevarētu sevi saukt. Iespējams esmu ne sāds ne tāds, kas vismaz man pašam īsti problēmas vēl nerada. bet protams, ka uzsākot sarunu ar kadu cilveku šeit, Latvijā es to uzsākšu latviski. Un viss, ko es gaidu no mana dialoga biedra ir tas, lai viņš mani saprastu. Jā - viņš var atbildēt krieviski, kā ļoti bieži notiek, taču mani tas neaizskar, jo es varu megina saprast to, ak ir grūti nedzimtaja valodā izteikties, sevisķi, ja gribi pateikt ļoti daudz un izvērsti. Galvenais, lai cilveks saprot mani un nav lieki - čto? Ja ņepoņal!
Un tomēr es atbalstu valsts valodas lietošanu pēc iespējas plašāk. Un nav starpība vai latviešu ir tikai 50% vai 60% vai 40% - ir kaut kadas visparpieņemtas zinamas normas, pie kuram būtu japieuras. Kas attiecas uz divvalodīgajam valstīm, tad vēsturiski tās ir savlaik okupētās valstis, kuras pat gadsimtiem ir atrdušās svešu valstu ietekmē, kā rezultatā nacionalā valoda ir principā atmirusi. Piemēram Īrija, kurā ir vinu pasu mele, bet visi tagad boksterē angliski. Indija arī ir dzirdēts, ka bez maz vai aktrs indietis runā angliski, vismaz lai aprpasītu no turista naudiņu :), bet nu kā nekā ta ir bijusi angļu kolonija. Pēc šīs analogijas, mums vajadzētu zinat Vācu, Zviedru, Poļu un Krievu valodas, tacu jautajums ka jau te mineja ir arīpar cieņu. protams var ievies divvalodību, bet ir svarīgi, lai šī divvalodība ir demokrātiska un vienlīdzīga, lai nav tā, ka ikviens latvietis zin krievu valodu, bet ikviens krievs nezina ne varda latviski. Tad ta avirs nebūtu divvalodība, bet gan ackārna vienvalodiba, kur tad valsts valoda būtu krievu valoda. Tieši tāpēc normalā situacijā šaja valodas jautajumā Latvija diez vai piekāpsies, kamēr vien tētiņa cara ietekme būs uz Latvijas krievvalodīgajiem, liekot tiem domat, ka Latviaji ir pienākums ar viniem runāt krieviski, bet nevis vienkārša pieklājība.
Un principa tas ir arī ta saucama nacionalā konflikta pamatā - kamēr ir cilvēki, kas domā, ka viņiem ir tiesības neintegreties Latvijas sabiedrībā starp latviešiem, tikmēr būs arī latviesi, kas velēsies cittautiešus nolamāt par valsts necienīšanu. bet protams visi nav tādi un apr visiem nekad nevar spriest pec daziem indivīdiem, pat ja, ka es teicu - tie ir puse vai lielakā daļa.