martinicus
|
28.10.2016. - 23:32:03
Tāpat nedomāju, ka mūzika un māksla vispār būtu paredzēta, lai atslēgtos no apziņas.
Protams, tas nebija mērķis, kāpēc radīja mākslu, taču tai pat laikā to var izmantot. Tur gan viss atkarīgs, kā to uztver - vai analizē un apbrīno ("uhh, kas par interesantu akordu secību vai improvizāciju"), vai arī ļaujas emocionālajai uztverei. Otrajā gadījumā tiešām domas (vismaz tajā līmenī, kas domā verbāli) pazūd, ja ne ilgi, tad vismaz uz pāris sekundēm. Tas principā ir meditācijas pamatā - apturēt iekšējo dialogu.
Es līdz tam nonācu individuālā ceļā. Varu pastāstīt, ja kādam interesē "psiholietas". Pārējie labāk lai nelasa
Cik vien sevi atceros, man vienmēr ir bijuši spilgti sapņi un no rīta tos labi atceros. Bērnībā bieži bija murgi un arī apzinātas miega paralīzes (miega paralīze ir normāla parādība, lai naktī nesāktu sapņu kustības atkārtot realitātē; izņēmums ir acis un kritiskie orgāni. Bet apzinātas miega paralīzes gan nav īsti normālas, jo cilvēkam paralīzes stāvoklī būtu jāredz dziļš sapnis, nevis jāpieredz pats paralīzes fakts).
Tātad, šie murgi un paralīzes kaut kādā veidā man attīstīja spēju sapņa laikā negaidīti apzināties, ka es sapņoju, un tad ņemt kontroli savās rokās. Kad šo stāstīju apkārtējiem, viņi domāja, ka esmu jucis, jo neviens neko nezināja par apzinātajiem sapņiem. Tikai daudz vēlāk tiku pie interneta un uzzināju par Stephen LaBerge pētījumiem un secināju, ka "lucid dreaming" ir mazliet eksotiska, taču normāla, pierādīta un pētīta parādība. Tiesa, mistiķi to ir savijuši ar OBE (out-of-body experience), bet tas jau ir cits stāsts un man nekas tāds nav gadījies.
Tālāk es izmantoju apzinātos sapņus visādiem interesantiem trikiem, sarunām ar "zemapziņu" utml. Pateicoties tam, bērnības murgi pamazām atkāpās, neskatoties uz to ka dzīve kopumā palika sarežģītāka.
Tad aizdomājos - kāpēc apzinātie sapņi šķiet tik spilgti, interesanti, piepildīti ar "kaut kādu neskaidru, bet būtisku jēgu", bet dzīve sāk palikt ar gadiem arvien neinteresantāka, pliekanāka. Priekš sevis secināju, ka tas ir tāpēc, ka apzinātā sapņa laikā esmu kā tūrists, kurš ļoti koncentrēti vēro notiekošo, taču pūlas izslēgt savas domas, tāpēc, ka ja apzināta sapņa laikā sāc domāt un analizēt, tad ļoti ātri pamodīsies.
Neko daudz nezinot par meditāciju, sāku eksperimentēt - ejot uz darbu, pāris sekundes atslēdzu iekšējo dialogu un zināšanas par pasauli. Protams, ne burtiski, bet tas ir tuvākais, kā es to varu izskaidrot. Attiecos pret pasauli man apkārt kā pret apzināto sapni - koncentrēti vērot, bet neanalizēt, nedomāt. Uztvert to tā, it kā es būtu "no citas planētas" vai kā bērns, kuram viss ir jauns, pirmo reizi.
Laikam man ir ļoti sakairināta fantāzija, taču triks izdevās. Efekts bija jūtams, pasaule ieguva kaut kādu "jaunu jēgu", krāsas, simbolismu.
Nez, varbūt sāk vilkt uz mistiku vai šizo, jo saka, ka tie jaucot sapņus ar realitāti
Taču es to darīju "uz otru pusi" - ienesu sapņa krāsas un spilgtumu ikdienas realitātē.
Pirmās reizes ilgi šādu sakāpinātu stāvokli izturēt nevarēja, un gala beigās prāts atkal sāka "verbālo dialogu", taču kaut kur zemapziņas fonā bija jūtamas izmaiņas - bija ļoti labs noskaņojums, gribējās gandrīz vai skriet klāt katram cilvēkam un teikt "klau, tu esi foršs, tikai tu pats to nez kāpēc esi aizmirsis, kaut gan reiz zināji un tam ticēji".
Tagad ar nelielu piepūli es varu to "laimīgo apziņas stāvokli" ieslēgt gandrīz vai jebkurā laikā, tomēr mūzika palīdz to izdarīt vieglāk (konkrēti - kaut kas no Vangelis, Deep Forest, Thomas Bergersen). Ja kādu mēnesi neesmu klausījies šāda veida mūziku, tad apzinātie sapņi vairs negadās.
Taču pēdējā laikā tomēr to visu speciāli neaiztieku, jo svētki nedrīkst būt pārāk bieži. Reizēm pietiek tikai ar sajūtu, ka man kaut kur "smadzenēs" ir tas slēdzis, un tad, kā teica alvils, nevajag nekādus papildus stimulatorus. Blakusparādība - mani sāk vilkt uz metafizisku pasaules uztveri, bet principā, ja rezultāts ir lietderīgs, tad kāpēc gan ne.