User
Password

cilveciskums/человечность / 60

costeek | 07.06.2007. - 14:35:22 | Views: 12890

sita tema bija seit aprunata daudzreiz. bet vienalga es nevaru saprast - kapec vienas tautibas cilveki ienist citas tautibas cilvekus? sakuma mes esam tikai cilveki - vai tas nav galvenais?..
эта тема была обговорена многократно. но всё же - мне непонять - почему представители одной национальности нелюбют представителей другой? изначально мы только люди - разве не есть главный критерий?
Replies (120)
frodo | 09.06.2007. - 23:53:18

Venuss, pirms mācīt citiem cieņu pret latviešiem, iemācies cienīt viņus un arī to, ka viņi ir bagātinājuši un attīstījuši šo valsti. Es šaubos, vai Dorogaja un mistiq ir ieradušies šeit no Krievijas - drīzāk viņi šeit ir dzimuši, tāpat kā tu un es, un ir pelnījuši tādu pašu cieņu, ir tādi paši šīs zemes saimnieki, kā tu un es.
frodo | 09.06.2007. - 23:55:23

sieviete09, saki, kādas zemes saimnieks ir cilveks, kuram māte ir krieviete, tēvs - latvietis, bet viņs ir dzimis Īrijā un izaudzināts Igaunijā; pie tam viņš lielāko daļu sava brīvā laika ir pavadījis kopā ar čigāniem, jo vecāki strādāja diennaktīm?
Stipri šaubos, ka esi 100% latviete, un visas šis runas par kādas nācijas parākumu - aiz kompleksiem un zema pašvērtējuma.
nukasiko | 10.06.2007. - 00:05:45

nekādas!vajadzētu jau gan zināt ka nevienā valstī sevišķi augsti nevērtē cilvēkus kuri mētājas apkārt pa svešām zemēm!Tādiem ir pat apzīmējums-kosmopolīti.Viņi ir visur un tajā pašā laikā nekas...
frodo | 10.06.2007. - 00:09:15

nukasimo, mēs taču nerunājām par cilvēkiem, kuri skraida turpu-šurpu pa pasauli; runa ir par cilvēkiem, kuri šeit ir dzimuši, kuru vecāki šeit ir dzimuši, kuri piedalās šeit diskusijās latviešu valodā...
nukasiko | 10.06.2007. - 00:11:42

es komentēju to ko rakstiji iepriekš...
ineta | 10.06.2007. - 00:50:01

Ak Kungs, cik te analfabētisma... Domāju, ka es to nevairošu, ja pateikšu pāris patiesības. Nu nav, "Dorogaja", ar piedzimšanu nekādas tiesības, ja tu nepiedzimsti Latvijas pilsoņiem. Varētu taču zināt vienkāršas lietas. Droši vien vainīga skola, kas nemāca. Ja tu piedzimsti padomju "krievvalodīgajiem" ieceļotājiem, tad tev pienākas tikai "cilvēktiesības". Pārējais ir atkarīgs no Latvijas pilsoņu politiskās gribas - vai drīzāk vienaldzības - un tādas pašas tiesiskas neizglītotības. Ja pilsoņi negrib būt saimnieki savā zemē, dzīvot paši savā zemē savu dzīvi, tad iniciatīvu uzņemas kādi citi. Un tiem, kas ir "pie varas", īstenībā ir visai maz teikšanas... Un tikpat kā nav nekādu nacionālu ideālu.
Bet uz to jautājumu, ko tas puisītis sākumā bija uzdevis, mana atbilde ir tāda: tāpēc, ka nav apmierināti ar sevi, nespēj atrisināt savas problēmas. Tāpēc izmanto iespējas uzbrukt citiem atklāti, vai slepeni vīstī dūres. Citai tautībai, citai domāšanai, citam dzimumam, citai orientācijai. Var vainot politiskās neskaidrības, sava statusa neapjēgšanu, vai arī nespēju ietekmēt politiskos procesus, taču lietas īstenībā ir vienkāršākas. Īsti laimīgi un apmierināti šobrīd Latvijā nav daudzi, un diezin vai to varētu teikt par kādu etnisku kolektīvu. Vai visi latvieši būtu laimīgi, ja jau šodien visas nepiederošās personas būtu projām - vai "integrētas" no galvas līdz kājām? Es domāju, ka ne. Tad "uzbruktu" sociķiem, gejiem, alkoholiķiem... Bet es domāju, ka ētiskās un "cilvēciskās" vērtības tomēr diezgan bieži darbojas arī mūsu zemītē. Varbūt maldos, taču ugunsdzēsēji un glābēji, manuprāt, nešķiro glābjamos pēc etniskām pazīmēm, un kādai māmiņai ar bērnu un ratiņiem izkāpt no tramvaja var asistēt diezgan dažādas etniskas piederības personas...
basundhara | 10.06.2007. - 00:54:07

UNNNNNNNNNNN TĀ TIK TU RRRRRĒĒĒTTTTTTTTTT :DDD mīlulīši/šas !!!!!!
fagot | 10.06.2007. - 01:04:35

nukasiko, pirmkārt, kosmopolītismam ar mešanos apkārt nav nekāda sakara, otrkārt, kā reiz drūmākajos padomju laikos kosmopolītus nosodīja, bet Staļina kriminālkodeksa kosmopolītisms skaitījās smags politisks noziegums. Kurš tad te ir sovoks ar „sovetskuju” domāšanu?

Bet par to saimnieku runājot, saimnieks ir tas pats īpašnieks, respektīvi, kam ir īpašums tas arī ir saimnieks. Tāda nu ir mūsdienu reālitāte, bet ja kādam tas nepatīk, lai pamēģina pakliegt „es esu šīs zemes saimnieks” pie Kargina villas vārtiem...
basundhara | 10.06.2007. - 01:07:55

fagot ahhhh tu viltnieks :)) Mēģināts NAV Zaudēts ... : )
fagot | 10.06.2007. - 01:11:28

Basundhara, ar dievpalīdzību! :))
basundhara | 10.06.2007. - 01:14:31

Varjaubūt .. tomēr : NETICU.
sieviete09 | 10.06.2007. - 02:29:15

frodo - šādam raksturojumam varētu piedēvēt apzīmejumu -pasaules pilsonis, bet tautība būs tā, kas ierakstīta pasē.

Neiet runa par identitāti, runa iet par to, ka Latvijā +/-50% ir krievu, un tas nav normāli, tad, kas būs pēc 10,20,30 gadiem? Tad uzreiz pievienojamies krievijam, uztaisam rusifikāciju i vsjo.BASTA. Latvija kā nācija mirusi.

Man tas nešķiet normāli, ka ieejot instancē, kur kārtoju dokumentus ar mani apkalpojošais personāls māk sazināties tikai krieviski. Looģiski būtu k-vai cieņas pēc iemācīties Latviešu valodu, ja nu reiz te dzīvo!

Un, cik nav tādu krievu, kas visu mūžu dzīvo Latvijā un nevar ne pusplēsta vārda izrunāt latviski !!!!Cieniet Latviešus un Latvieši cienīs Jūs!!!!

wizard | 10.06.2007. - 09:39:37

Abrīnoju dažu (pat gudru, tādu, ka venuss) latviešu nespēju redzēt, ka viņu nacionalistiskajai pieejai nav nekā kopējā ne ar latviešu pašcieņu, ne ar latviešu pašsaglabāšanos. Viss skan labi: latviešiem ir tiesības sevi saglabāt, latvieši ir šeit saimnieki un bla-bla-bla.

Bet, pirmkārt, kādēļ tieši latviešiem jābūt te galvenajiem noteicējiem? Piekrītu, ka pašreizējā situācija ir izveidojusies tādu vēsturisku procesu rezultātā, kurus grūti atzīt par patīkamiem un taisnīgiem. Bet situācija ir tāda, kāda tā ir. Kāda tad tā ir? Tā sauktie ’’migranti’’, ’’iebraucēji’’, ’’laimes meklētāji’’ strādā šeit gadiem ilgi un devuši ievērojamu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā. Krietni lielāku, nekā viens otrs pļāpīgs naciķis, kurš, starp citu, bieži vien nāk no sfērām, kas neizdzīvotu (un arī tagad nedzīvo) bez ’’okupācijas režīma’’ dotācijām.

No tā izriet, ka izcelsmei nav nozīmes. Neatkarīgi no tautības un izcelsmes mums jābūt vienlīdzīgiem.

Otrkārt, kā jau vairākkārt uzsvēru, nelatvieši, kas te dzīvo, pārsvarā mācās latviešu valodu. Turklāt, valsts viņiem šajā jomā nekādā veidā nepalīdz. Es savā mūžā piecas reizes kārtoju dažādus eksāmenus latviešu valodā, lai pierādītu šai stulbajai valstij, ka es to zinu. Uzsvēru PIERĀDīT VALSTIJ, jo latviešiem kā tādiem visu to nevajag. Viņiem pietiek, ka es runāju latviski. Tas nav mūsu valsts nopelns, jo tā neko nav darījusi, lai es iemācītos latviešu valodu. Un arī tagad nedara. Tā nevis dod iespēju iemācīties latviešu valodu, bet atņem iespēju mācīties skolā krievu valodā. Lai nu kā, tas nav viens un tas pats.

Treškārt, ja jau daži nacionāli noskaņoti latvieši tik ļoti iestājas par ’’pašcieņu’’, tad kāda velna pēc balso par ’’nacionālām partijām’’, kas nerēķinās ar pašiem latviešiem? Latvieši, kas ir lielākā daļa no pilsoņiem, pasaka: gribam, lai Valsts Prezidents būtu Endziņš. ’’Nacionālās partijas’’ atbild: мы тут посовещались и решили, ka šo amatu ieņems Zatlers.

Beidziet muļķot sevi. Nu, beidziet. Kārtējo reizi tagad bļausiet ’’ja kaut kas nepatīk, brauc uz Krieviju’’, bet tas, kā vienmēr, būs galīgi garām. Ko jūs te bez krieviem darīsiet? Meklēsiet citu vainīgo.
sieviete09 | 10.06.2007. - 12:46:48

wizard

stulbakais, ko esmu dzirdējusi savā mūžā - kā tev šķiet, ja es aizbraukšu dzīvot uz Sudānu, man tagad kāds nāks pretī un mācīs tās valsts valodu ? Kā tas ir, lai valsts nāk pretīm ? Kas būtu valstij jādara, jātaisa akcijas kampaņas - inflantīlo krievu apmācīšana’???
Kas pa murgu ?
Pašam ir jāmācas valoda, un tieši tā - JĀPIERĀDA-, ka spēj sazināties normālā līmenī.

Un skolās jāmāca ir visi priekšmeti latviski, tā pat kā, ja mani bērni brauks uz Itāliju, Angliju, Franciju, Igauniju,Krieviju ... viņi mācīsies tās valsts valodā !!!

Ko tu šeit iepin Endziņu ? Kāda atšķirība, kura partija izvirza, kuru cilvēku ? Ja man Endziņš ir simpātiks kā cilvēks un kā valsts prezidenta kandidāts tad loģiski, ka balsošu par viņu.NEATKARĪGI no partijas, kas viņu izvirza.
frodo | 10.06.2007. - 15:08:16

sieviete09, patiesībā daudzās valstīs tā arī dara - iebraucējiem sagāda bezmaksas valsts valodas kursus, jo valstij interesē, lai šie cilveki varētu integrēties, lai varētu dot savu ieguldījumu valsts tautsaimniecībai. Mums situācija ir savādāka ar to, ka cilvēki nebija atbraukuši uz Latviju, viņi pārvietojās Padomju savienības ietvaros un nekādu apzinātu izvēli dzīvot citā valstī nebija izdarījuši. Tapēc viniem rodas pretestība, kad pēksņi viņiem saka, ka viņi nav nekas un ka ir nodarījusi pāri vietējiem. Nu - viņi tad jūtas kā tādi ķilnieki un, protams, sāk protestēt. Tāpēc sos cilvēkus nevar uzskatīt par tādiem pašiem iebraucejiem, kā, teiksim, mūsdienu latviešus Īrijā. Jo braucot uz Īriju, vini zināja, ko darīja.
Es domāju, ka latviešu valodai ir jābūt pamatam, uz kā integrēties visiem šeit dzīvojošajiem, savādāk katra kopiena saņem savu - atšķirīgo -informāciju par sabiedrībā notiekošo un līdz ar to mums ir grūti sadzīvot, mēs sākam viena kopiena uz otro skatīties ar aizdomām. Protams, ir svarīgi, lai katrs šeit dzīvojošais apgūtu valsts valodu. Taču arī tas ir jādara ar cieņu, jo prasības un sodi parasti noved pie pretējā efekta - pie protestiem un nepieņemšanas. Un ja krievvalodīgo skaits Latvijā ir ap 50%, tā ir realitāte, ar kuru jārēķinās. Ko tu, sieviete09, piedāvā? Šie cilvēki vēlas te dzīvot un turpināt savu darbu ieguldīt mūsu ekonomikā. pilnīgi piekrītu Wizardam - ne par velti viņam ir šāds niks - viedais zina, ko saka :-)))

Un vēl kāda lieta - padomā nevis par to, kas mūs šķir, bet par to, kas mūs vieno. Tad bailes no citādiem mazināsies :-))) pamatā gan latvieši, gan krievi, gan ebrēji, gan homoseksuāļi, gan heteroseksuāļi, gan skolotāji, gan ārsti, gan visi visi parējie vēlas dzīvo laimīgi labklājībā un pārticībā, vēlas drošību uz ielam, labu izglītību saviem bērniem, laipnus kaimiņus, cieņas pilnu attieksmi no citu cilvēku puses, smaidīgas sejas, adekvātu samaksu par padarīto, kādu dzīves tēlpu, ko var saukt par savu un veidot kā pats vēlies, kādu citu cilvēku blakus, ar ko dalīt priekus un bēdas...
wizard | 10.06.2007. - 16:55:11

sieviete09, man šķiet, tu vispār neklausies, ko es saku. Ja neklausies, tad varētu paklusēt un neatbildēt. Es neko nevēlos un negrasos pierādīt ierēdņiem, īpaši piecas reizes. Kas attiecas uz tēlainajiem salīdzinājumiem starp Latviju un Sudānu, tad paldies par tiem. Tie gan ir parasta nacionalistiskā demagoģija, uz kuru var atbildēt ar skaidrojumu, kas sākas ar vārdiem ’’analoģina nav arguments’’. Bet es atbildēšu tā, lai tu ar savām prātspējām varētu saprast. Gribi pārvērst Latviju par Sudānu? Lai veicās. Man labāk patīk Šveice vai Beļģija.
mistiq | 10.06.2007. - 18:49:36

iznjemumu kartaa shoreiz tiesham piekritu *kasim*. *Venuss* - ne ubedil. Atkartoju piemeru par indianjiem ASV - arii pamatnacija, nez kape par vinju izdzivoshanu neviens nav cinijies. Zini kaa to sauc - Junglju likums. Izdzivo stiprakais.

*xvxv* - LOL. Lai gan par ipashi konstruktivu sho argumentu nosaukt nevar...

*frodo* - paldies par sapratni :)

p.s. kas vainas kosmopolitiem? Manuprat vinji dzivo dauz multikulturalakaa videe un dust krietni lielaku dzives pieredzi un izpratni par tautaam nekaa tie, kas visu muzhu nosedejushi vienaa vietaa :)

*ineta* -
"Vai visi latvieši būtu laimīgi, ja jau šodien visas nepiederošās personas būtu projām - vai "integrētas" no galvas līdz kājām? Es domāju, ka ne"
+10!

*sieviete09* -
"tautība būs tā, kas ierakstīta pasē."
starp citu - lielakaa dalja EU pilsonju, kas ierauga manu pasi, shausminaas kada vella pec pasee rexta TAUTIBU. Kjip lai shkjirotu pilsonjus..? Shads rudiments palicis tikai kultursociali neattistitaas valstiis...

"Latvija kā nācija mirusi. "
Gramatiska kljuda vai arii dziljax zemteksts..? Latvijas NACIJA ir taas iedzivotaji, savukart latvieshu diasporas kopsumma citaas valstiis parsniegs latvieshu skaitu Latvijaa (Australija + ASV + Kanada + Irija utt > Latvija) un ne jau mees, krievi, deportejam vinjus tur, bet cilveki pashi labpratigi atstajushi "etnisko dzimteni" labakas dzives mekleshanai!
mistiq | 10.06.2007. - 18:51:41

p.s. wizard + 10! :) Ubedil.
sieviete09 | 10.06.2007. - 18:52:14

wizard

Uzredzēšanos - Šveice un Beļģija tevi jau gaida!

frodo

Man nav nekas ne pret vienu no minoritātēm(tautības) Latvijā, man ir iebildumi, ja man valsts instancē ir jārunā krieviski.
Latvijā pamatnācija ir latvieši un neviens man nepierādīs pretējo, a, dažs labs te grib ieviest officiāli Latvijā divas valsts valodas. Latvijā ir - latviešu valoda.

Katrs paliksim pie savām domām.
wizard | 10.06.2007. - 20:44:24

sieviete09, gaida gan. Bet tikai tad, ja es pats gribēšu tur braukt. Tev es padomus un norādījumus par braucienu virzieniem neprasīju. Tā kā, turi muti.
© Lesbi.lv. Visas tiesības aizsargātas.
Contacts  |   Advertise  |   Terms of Service  |  Privacy Policy  |  

Our website uses cookies. If you continue navigating we consider that you accept their use.