lailux
|
25.05.2020. - 21:24:13
Dzimte ("gender") nav konstrukcija, kā to raksturo ģenderisti, bet pastāvēšanas forma. Arī materiālā un garīgā kultūra, sociums, civilizācija balstās uz dzimumu un tā divējādību, dualitāti. Dzimuma "relišeri", kā tos dēvēja dr. Zālītis, ir fiziski (bioloģiski), sociāli, kulturāli, psiholoģiski, arī lingvistiski - savij dzimumu un dzimti, valoda dabiski atspoguļo dzimuma aspektus (dzimte - gramatikā, kārta - sabiedrībā, pie daktera - dzimums). Drēbes tiek piegrieztas pēc auguma, un uz sapostas mūslaiku sievietes var būt padsmit apģērba un bižutērijas priekšmetu un tikpat parfimērijas un grima izstrādājumu, bet tie visi signalizē par sievišķību. Ja vīrietis zem darba apģērba pavilks sieviešu nodaļā nopirktas sieviešu apakšbikses, viņa domas gandrīz bez pārtraukuma kavēsies pie šīs sievišķības klātbūtnes.
Varētu pat minēt, ka "binārisma" apkarotāji apkaro pašu eksistenci. Ne identitāte (dzimuma apzināšanās), ne orientācija (uz kādu dzimumu) nepastāv bez minimālā pretstata (savs vai pretējs). Normāla transseksuālisma vai homoseksuālisma apzināšanās nevar notikt bez dzimuma jēdziena apjēgšanas - daudzi zina to sajūtu "es esmu citāds" - bet citāds nekā definēts "tāds". Jā, dzimte (kārta) mēdz būt pakārtota dzimumam, atvasināta no tā - bērnu taču arī ģērbj un audzina atbilstoši fiziskajam dzimumam.
Ir iespējama dzimuma maiņa, bet būtu savādi, ja cilvēks negribētu pieskaņoties arī attiecīgajai kārtai un runāt par sevi attiecīgajā dzimtē. Var nomainīt tikai "izkārtni" (frizūru, drēbes, uzvedību), bet jaunas dzimtes no tā gan neveidojas. Mikslis, sajaukums, sajukums, apjukums - to gan cilvēks pats, gan apkārtējie konstatē ļoti ātri. Tāpat pārģērbšanās, maskēšanās tiek "atmaskota" - tas jau vīrietis / tā jau sieviete! Dažās zemēs apkalpošana bodē nevar notikt, kamēr klientam nav pielikts madam vai mesjē.
Runāt par vairākiem dzimumiem vai dzimtēm gēnu, hromosomu, hormonu līmenī ir tāda pati spekulācija. Katrai teorijai kaut kas ir jāņem par atskaites punktu un pamatvienību, bet diezin vai kas cits kā V un S tas var būt. Daudz kas tajās "teorijās" balstās tieši angļu valodas perversijās un dīvainībās. Kā tad mēs teiksim - pēc dzimuma vīrietis, pēc dzimtes vīrišķis? Dalīsim "sievietīgu" ķermeņa smaržu no "sievišķīga" parfīma?
Ja es varu dzīvot bez seksa, vai es varu dzīvot arī bez dzimuma? Ko tad es vilkšu mugurā?! Un citi mani noteikti ieliks kādā rāmī.
Bet tam puisim drīzāk ir nevis 3 dzimumi, bet 3 seksuālās uzvedības modeļi. Varbūt viņš zina 3 pozas vai darbības. Tagad arī vieglāk sadala lomas - augša, apakša, universālis.