vitux
|
10.06.2007. - 15:17:20
Man patika kāda cietuma kapelāna teiktais, ka patiesībā izdarīto noziegumu skaits un raksturs ir sabiedrības spogulis - ne jau no laba prāta cilvēki sit, izvaro, nogalina utt. Lielākoties pamatā ir ’background’ - ģimene, bērnība, sociālā vide. Ja cilvēx ir audzis sociāli nelabvēlīgā ģimenē, ja viņam apkārt ir bijuši morāli degradējušies cilvēki, tad uzturēt cilvēciskās īpašības, sabiedrībā pieņemtās normas ir grūti.
Pie tā, ka sabiedrībā eksistē šādi cilvēki, ir atbildīga pati sabiedrība. Lieliski ir tie gadījumi, kad mēs ar savu klātbūtni un viedokļu apmaiņu spējam mainīt kāda cilvēka pasaules vai dzīves uzskatus. Tas ir viens no pilsoniskas sabiedrības pamatiem, es domāju. Un ja mēs par to vairāk aizdomātos un darītu, iespējams, arī mūsu sabiedrība būtu savādāka.
Tas pats attiecas arī uz pilsonisko aktivitāti, piemēram, vēlēšanās, kampaņās (kauc vai tā pati Delnas akcija ’Tautas prezidents’, tb Endziņš vai arī priekšvēlēšanu akcijas par partiju finansējumu). Ja sabiedrība aktīvāk paustu viedokli un liktu politiķiem atbildēt par saviem priekšvēlēšanu solījumiem un balsojumiem (kauc vai tie paši grozījumi Darba likumā, ko pieņēma tikai ar 3.reizi, kad prezidente tos atgrieza Saeimā caurlūkošanai), tad mūsu lēmējvara (tā pati, ko paši esam ievēlējuši..) atbildīgāk skatītos uz savu darbu. Es varbūt te idealizēju, taču es redzu kā tas ir citās valstīs, piemēram, Zviedrijā, kur nievājoši izteikumi par LGBT vai citu sociāli neaizsargātu grupu ir augstākā mērā nepieklājīgi un to nosoda gan sabiedrība, gan politiķi, gan prese.
Ir jābūt ’bottom - up’ iniciatīvai, pretējā gadījumā mēs turpināsim politiķu acīs būt aitu bars :(