frodo
|
26.10.2007. - 19:04:14
Man patika Ciļeviča teiktais sēdē, kurā apsprieda neuzticēšanos valdībai:
B.Cilevičs (frakcija „Saskaņas Centrs”).
Cienījamie kolēģi! Es tiešām jūtos gandarīts, ka šodien Ministru prezidents Kalvīša kungs uzskatīja par nepieciešamu atnākt pie mums un izklāstīt savu nostāju. Kad mēs pavisam nesen apspriedām budžetu, Kalvītis neuzskatīja par vajadzīgu te ierasties.
Taču tas, ko es sadzirdēju no Kalvīša kunga, nu nemaz nevieš kādu optimismu. Visi vārdi it kā ir pareizi. Kalvīša kungs apgalvo, ka Latvijā ir ārkārtīgi liberāla likumdošana attiecībā uz pulcēšanās brīvību. Jā, tā tas ir! Bet kāpēc? Vai tāpēc, ka valdošā koalīcija to panāca? Nebūt ne! Tas tā ir, pateicoties Satversmes tiesas spriedumam. Satversmes tiesa atzina vairākas valdošās koalīcijas uzspiestās normas par Satversmei neatbilstošām. Tā ir tikai tāda puspatiesība!
Otrais. Kalvīša kunga teiktajam it kā ļoti grūti būtu ko iebilst. Tiešām, var rīkoties tikai tā, kā to paredz likums, un ir jāiet vienīgi tiesisks ceļš. Ļoti patīkami bija dzirdēt, ka Ministru prezidents grib noņemt jebkādu personisko motivāciju, bet vai Kalvīša kunga darbi atbilst viņa vārdiem? Diemžēl ne! Jo visā šajā situācijā, visā šajā konfliktā ar Loskutovu pats Kalvīša kungs pieļāva veselu virkni pārkāpumu, sākot jau ar KNAB vadītāja atstādināšanu.
Mums, frakcijai „Saskaņas Centrs”, jau no paša sākuma bija tādas, nu, teikšu tā, aizdomas, ka šis lēmums par atstādināšanu nebija likumīgs. Tāpēc mēs nosūtījām oficiālu jautājumu Ģenerālprokuratūrai. Nu mēs visi zinām Ģenerālprokuratūras nostāju: jā, tas bija nelikumīgs.
Vēl vairāk: Ģenerālprokuratūra noprotestēja šo lēmumu! Taču Kalvīša kungs, šeit runājot par tiesiskumu, netaisās pildīt Ģenerālprokuratūras prasību, grib apstrīdēt to tiesā. Formāli, protams, viņam ir tādas tiesības, bet es domāju, ka šeit runāt par to, ka Ministru prezidents rāda labu piemēru tiesiskuma ziņā, ir diezgan grūti.
Es negribu komentēt apgalvojumus, ka it kā Ministru kabinets nekad nemēģināja iejaukties KNAB iekšējās lietās un traucēt KNAB darbību. Man ir lielas aizdomas par to. Bet, es domāju, nepārstāstīsim visu to, par ko atklāti raksta prese.
Man šķiet, ka pats būtiskākais ir viens cits moments. Minot vairākas būtiskas lietas, ar ko nodarbojas KNAB, Kalvīša kungs neminēja problēmu ar priekšvēlēšanu izdevumu pārtērēšanu, kur galvenais vainīgais ir tieši Tautas partija. Un Kalvīša kungs ir ne tikai Ministru prezidents, kura pārraudzībā atrodas KNAB, viņš ir arī Tautas partijas vadītājs. Vai tas nav interešu konflikts? Kalvīša kungs, jūs absolūti pareizi teicāt, ka jānovērš jebkuri interešu konflikti. Kā jūs novēršat šo interešu konfliktu?
Un trešā lieta. Pilnīgi pareizi vārdi – jautājums par KNAB vadītāju ir vienīgi Saeimas kompetencē. Bet, ja tas tā ir, kāpēc tad jūs, Ministru kabinets, sanācāt un pieņēmāt lēmumu, ka Loskutovs ir jāatlaiž? Ja tas ir mūsu, tas ir, Saeimas kompetencē, kāpēc jūs neuzskatījāt par iespējamu vienkārši nosūtīt visu jūsu rīcībā esošo informāciju mums, lai mēs, Saeimas deputāti, pieņemtu attiecīgu lēmumu saskaņā ar likumu? Nē! Jūs paši skaidri parādījāt, kā jārīkojas Saeimas deputātiem. Acīmredzot jums nav pilnas uzticības jūsu koalīcijas partijām. Jums nepietiek ar to, ka neoficiāli vai pusoficiāli tiek sniegtas zināmas instrukcijas, kā balsot. Jums jāparāda skaidrs piemērs, lai visiem būtu skaidrs, kā jābalso. Jūs vienkārši kārtējo reizi gribat „izvarot” koalīcijas partnerus, lai panāktu jums nepieciešamo balsojumu un turklāt uzveltu visu vainu tieši Saeimai.
Un tad, kad jūs sakāt pēc visa tā, ka nē, – jūs vadāties tikai no tiesiskuma principiem un rīkojaties saskaņā ar likumu –, nu ļoti grūti jums ticēt. Vai jūs patiešām domājat, ka jums kāds noticēs? Diez vai! Diemžēl jūsu versijas, Kalvīša kungs, ir baltiem diegiem šūtas. Lai patiešām novērstu interešu konfliktu un lai patiešām sekotu tiesiskuma principiem, es domāju, jums nav citas izejas kā vien demisionēt.
Es aicinu atbalstīt mūsu priekšlikumu.
Paldies.