grifs
|
10.05.2008. - 08:03:19
Manuprāt ap šiem svētkiem ir tāda tāda diezgan liela nesapratnes (gan cilvēkattiecību, gan vēsturiskā) aura gan no latviešu puses, gan no krievvalodīgo puses. Pirmkārt visa Eiropa šo dienu atzīmē 8., nevis 9. maijā un kā paskaidroja vakar no rīta Rubika kungs 900 sekundēs, tas tāpēc, ka redz Maskava bija pārkāpusi šo 24 stundu slieksni. Bet vai to bija izdarījusi jau Latvija? Tik smalki nezinu un tomēr Vai tāpēc, ka lūk esam paši Eiropas austrumi, mums būtu jāsvin atsevišķi šie svētki atsevišķā dienā? Atkal kārtējā Krievijas izlekšana - jūs sviniet savus svētkus savā dienā, a mēs pa lielo svinēsim nākamajā dienā. Mazliet tā kā augstprātīgi.
Bet kas attiecas uz pašu formu... Es domāju, ka pat, neskatoties uz to, ka Latvijai šī diena nozīmē okupācijas sākumu, daudzi latvieši saprastu, ka kara beigas ir nozīmīgs pasākums, ja vien šī pārspīlētā prokrieviskā attieksme. Vakar pat, nākot man mājās no veikala, pabrauca garām baigais džips ar no lūkas izslietu krievijas karogu, skaļi pīpinādams. Piedodiet, atvainojiet, bet kāda gan kara beigām ir siastība ar krieviju un tās karogu? Ja nemaldos, karā uzvarēja Padomju Savienība - tad kāpēc neviens nebrauc ar bijušās Padomju savienības karogiem? Un vēl jo vairāk Latvijā - tie, kas patiēšām karoja šeit, lielākoties bija Latvieši. Esmu dzirdējis pat nostāstus, ka krievi šeit vienkārši šūpojuši kules un pieskatījuši, lai situācija nekļūtu nekontrolējama, bet kaujās gājuši galvenokārt latvju bāleliņi. Tad nu kādi gan viņi var būt atbrīvotāji? Bet nu labi - neesmu vēsturnieks, nemēģināšu to pasniegt kā absolūto patiesību.
Bet nu fakts paliek - kāpēc tiek plaši lietota tagadējās Krievijas simbolika Latvijas teritorijā šajos svētkos, ja dzīvo Latvijā un principā Latvieši arī ir nosargājuši savu zemīti no tiem ļaunajiem vāciešiem, lai gan patiesībā nebūtu starpības, vai okupē Vācija, vai Padomju Savienība... Tas viss ļoti vedina domāt par to, cik patiesībā spītīgi un necienīgi ir šie svētki Latvijā. Neba nu velti tie nav valsts svētki.